Psychosociale arbeidsbelasting scan (PSA)

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Inzicht in ongewenst gedrag binnen jouw organisatie

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA)

Inzicht in ongewenst gedrag binnen jouw organisatie

Inzicht in en voorkomen van ongewenst gedrag

Ongewenst gedrag heeft verstrekkende gevolgen voor een organisatie. Deze ongewenste omgangsvormen zijn een belangrijke oorzaak van werkstress en verzuim.

Elke dag hebben meer dan 500.000 mensen in Nederland te maken met pesten, discriminatie en (seksuele) intimidatie op de werkvloer. Of deze gedragingen in jouw bedrijf voorkomen, kun je meten en inzichtelijk maken. Voor HR en personeelszaken is het vaak moeilijk om een vinger op deze problematiek te leggen. Door alle medewerkers de PSA-scan in te laten vullen, wordt het mogelijk om gericht iets te doen tegen ongewenst gedrag. Een van de belangrijke stappen is het aanstellen van een vertrouwenspersoon. Steeds vaker kiezen werkgevers voor een externe vertrouwenspersoon, omdat medewerkers zich vaak veiliger voelen om dit te melden bij iemand die buiten de organisatie staat.

Heb je interesse om PSA-scan uit te voeren in jouw organisatie? Of wil je een externe vertrouwenspersoon aanstellen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

Waarom een PSA-scan laten uitvoeren?

Inzicht in wat er speelt binnen jouw organisatie

Aanpakken en voorkomen van ongewenst gedrag

PSA beleid is wettelijk verplicht

De gevolgen

Werknemers die slachtoffer zijn van ongewenst gedrag, worden vaak onzeker en krijgen last van spanningen en stress.  Ze melden zich vaker ziek en uiteindelijk kan de spanning ertoe leiden dat de werknemer uitvalt met een burn-out. Een groot aantal van de medewerkers met burn-outklachten, heeft te maken met grensoverschrijdend gedrag. Een werknemer met een burn-out is gemiddeld 240 dagen niet inzetbaar. Al met al kan het ongewenste gedrag grote gevolgen hebben voor je werknemers en je bedrijf.

Thema’s die uitgevraagd worden bij een PSA-scan zijn o.a.:

  • Ongewenst gedrag (discriminatie, pesten, (seksuele) intimidatie, agressie)
  • Werkdruk, werkstress
  • Werkvermogen
  • Mentale gezondheid

Contact

Wil je weten in hoeverre en sprake is van ongewenst gedrag binnen jouw organisatie? En hoe je dit kunt aanpakken en voorkomen?

Vraag dan meer informatie aan over het PSA-scan van VitaValue!

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.